Zalewa do ryżu: ½ szklanki wody, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek octu ryżowego
1 łyżka masła
czarny sezam
chilli w płatkach lub drobno posiekana świeża papryczka chilli
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź. Wymieszaj składniki na zalewę, wlej do ryżu, wymieszaj, starając się nie uszkodzić ziaren.
Mango pokrój w kostkę. Awokado pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, dopraw solą, chilli, sokiem z cytryny, smaż około 7-10 minut.
Wyłóż kolejno warstwy: ryż, imbir, awokado, mango i krewetki (najłatwiej posłużyć się w tym celu rantem cukierniczym, lub np. ułożyć kolejne warstwy w mokrej miseczce, a następnie odwrócić ją do góry dnem). Wierzch posyp sezamem.
Przepis wymaga
Ocet ryżowy
Bardzo dobrze znany dodatek w kuchni chińskiej oraz japońskiej.
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.