Wieża sushi

20 min.

Czas przygotowania

25 min.

Czas gotowania

4 os.

Iloś porcji

Składniki

  • 300 g krewetek
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe awokado
  • około 100 g młodego imbiru marynowanego
  • 400 g ryżu do sushi
  • Zalewa do ryżu: ½ szklanki wody, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 łyżka masła
  • czarny sezam
  • chilli w płatkach lub drobno posiekana świeża papryczka chilli
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź. Wymieszaj składniki na zalewę, wlej do ryżu, wymieszaj, starając się nie uszkodzić ziaren.
  2. Mango pokrój w kostkę. Awokado pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj krewetki, dopraw solą, chilli, sokiem z cytryny, smaż około 7-10 minut.
  4. Wyłóż kolejno warstwy: ryż, imbir, awokado, mango i krewetki (najłatwiej posłużyć się w tym celu rantem cukierniczym, lub np. ułożyć kolejne warstwy w mokrej miseczce, a następnie odwrócić ją do góry dnem).  Wierzch posyp sezamem.

Przepis wymaga

Ocet ryżowy
Ocet ryżowy
Bardzo dobrze znany dodatek w kuchni chińskiej oraz japońskiej.
ryż do sushi
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.

Udostępnij