Wegetariański makaron z warzywami (danie bezglutenowe)
- 300 g makaronu ryżowego
- 100 g żółtej papryki
- 100 g cukinii
- 50 g kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
- olej do smażenia
- 20 g imbiru (opcjonalnie)
- kolendra i dymka do dekoracji
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oraz cukinię pokroić w większe kawałki, po czym zrumienić na patelni grillowej. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć czosnek, imbir i cebulę. Dodać grillowane warzywa, kiełki fasoli mung oraz ugotowany makaron.
- Do składników dolać Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon. Całość wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą i posiekaną dymką.