Tuńczyk w sezamie z wasabi

150 min.

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

Przygotowanie

  1. Polędwicę z tuńczyka zalej sosem sojowym, odstaw na 2 godziny.
  2. Ryż porządnie wypłucz na sitku. Wsypa do garnka, zalej około 250 ml wody, gotuj 15 minut pod przykryciem. Zestaw z ognia, zostaw pod przykryciem na 20 minut. 50 ml wody, cukier i nieco soli podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Ostudź, dodaj ocet ryżowy, wymieszaj. Wlej zalewę do ryżu, wymieszaj. Uformuj nieduże kulki. Ułóż na talerzu, posyp posiekaną dymką.
  3. Polędwicę z tuńczyka obtocz dokładanie w sezamie. Na patelni rozgrzej olej, dodaj rybę, smaż z dwóch stron, po około 6 minut z każdej. Przełóż na talerz z ryżem. Dodaj pastę wasabi i limonkę.

Przepis wymaga

Ocet ryżowy
Ocet ryżowy
Bardzo dobrze znany dodatek w kuchni chińskiej oraz japońskiej.
pasta wasabi
Pasta wasabi
Dodaj charakteru daniom poprzez dodanie pasty wasabi.
ryż do sushi
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.

Udostępnij