Przejdź do treści
Blue Dragon
Sosy na co dzień
Przepisy
Blue Dragon
Orientalne produkty
Orientalne przepisy
Kontakt
Tofu z mięsem mielonym
600 g tofu
230 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
2 cebule dymki
2 ząbki czosnku
szczypiorek do przybrania
1 łyżka sosu chili
2 łyżki Sosu Sojowego Blue Dragon
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka cukru
1 szklanka bulionu drobiowy
½ łyżeczki Oleju Sezamowego Blue Dragon
1½ łyżeczki pieprzu cayenne
Tofu pokroić w 1½ centymetrową kostkę i odsączyć na papierowym ręczniku. Na woku rozgrzać dwie łyżki oleju i smażyć mięso mielone. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek, sos chili i smażyć przez niecałe 2 minuty. Dodać sos sojowy, sól, cukier, pieprz cayenne i kostki tofu. Delikatnie mieszać tak, aby kawałki tofu się nie rozpadły.
Zalać szklanką bulionu i czekać około 5 minut, aż w tofu wsiąknie część sosu. Rozłożyć na miseczki i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub makaronem.