Szaszłyki rybne z sosem z Mleka Kokosowego Blue Dragon
- 200 ml Mleka Kokosowego Blue Dragon
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu
- skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chili
- 50 g świeżej kolendry
- 4 filety z tołpygi o wadze 140 g, bez skóry
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- Nasiona kolendry i kminu podgrzać przez 1 minutę na patelni. Przełożyć je do blendera, dodać czosnek, chili pozbawione pestek, skórkę z cytryny, Mleko Kokosowe Blue Dragon i zmiksować. Rybę pokroić na duże kawałki i ułożyć w sporym naczyniu, zalać przygotowaną marynatą. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny.
- W tym czasie rozgrzać grill. Kawałki ryby nałożyć na patyczki od szaszłyków, przełożyć je kawałkami czerwonej papryki i cukinii. Opiekać przez około 10 minut, obracać co 2-3 minuty. Najlepiej podać je z ryżem i zieloną sałatką.