Szukaj
Close this search box.
Sushi z ogórkiem

45 min.

Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

  • 250 g ryżu do sushi Blue Dragon
  • 250 polędwicy z tuńczyka
  • 200 g kremowego serka
  • 3 zielone ogórki
  • 1 awokado
  • około 5-6 sztuk rzodkiewek
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • sezam

Przygotowanie

  1. Polędwicę z tuńczyka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na co najmniej pół godziny.
  2. Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 12 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź.
  3. Jeden ogórek, rzodkiewkę i awokado pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski, dodaj ostudzony ryż, kremowy serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj tyle jogurtu, aby uzyskać dość luźną konsystencję “farszu”.
  4. Pozostałe dwa ogórki pokrój w plastry, zwiń w rulon, ułóż na talerzu. Napełnij masą ryżową, na wierzchu ułóż tuńczyk, posyp sezamem.

Przepis wymaga

ryż do sushi
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.

Udostępnij