Polędwicę z tuńczyka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na co najmniej pół godziny.
Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 12 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź.
Jeden ogórek, rzodkiewkę i awokado pokrój w drobną kostkę. Wsyp do miski, dodaj ostudzony ryż, kremowy serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodaj tyle jogurtu, aby uzyskać dość luźną konsystencję “farszu”.
Pozostałe dwa ogórki pokrój w plastry, zwiń w rulon, ułóż na talerzu. Napełnij masą ryżową, na wierzchu ułóż tuńczyk, posyp sezamem.
Przepis wymaga
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.