Przejdź do treści
Blue Dragon
Sosy na co dzień
Przepisy
Blue Dragon
Orientalne produkty
Orientalne przepisy
Kontakt
Sushi uramaki
1 szklanka Ryżu do Sushi Blue Dragon
50 ml Zalewy z Octu Ryżowego Blue Dragon
200 g łososia wędzonego na zimno, w plastrach
2 całe listki Suszonych Alg Morskich Blue Dragon
½ awokado
½ ogórka
1 łyżka drobnego czerwonego kawioru
Pasta Wasabi Blue Dragon
majonez
Imbir Marynowany Blue Dragon
Sos Sojowy Japoński Blue Dragon
kilka liści zielonej sałaty do dekoracji
folia spożywcza
mata bambusowa
drewniana deseczka do krojenia
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, starannie go schłodzić. Algi morskie podzielić na połówki. Matę pokryć folią spożywczą, a oprócz tego obok przygotować kawałek folii nieco większy od maty. Awokado i ogórka, obrać i kroić w słupki. Plaster wędzonego łososia przyciąć do kształtu i wielkości połówki alg morskich i ułożyćy na macie pokrytej folią spożywczą. Następnie nałożyć na niego pokrytą ryżem połówkę alg tak, aby algi znalazły się na wierzchu. Posmarować je odrobiną majonezu z domieszką wasabi i ułożyć na tym awokado, ogórka oraz ziarenka ikry.
Zwinąć całość za pomocą maty. Przy pierwszym zawinięciu, sprawdzić czy brzegi dobrze się do siebie dopasowały. Potem delikatne zacisnąć matę na całej rolce. Odczekać, aż ryż i łosoś dobrze się ze sobą zwiążą, po czym ostrożnie odwinąć folię spożywczą. Można kroić je na osiem, ale bezpieczniej na sześć kawałków.