Schab faszerowany grzybami z czosnkiem
- 500 g schabu wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 5 ząbków czosnku
- 1 słoik Sosu Teriyaki Blue Dragon
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- olej do smażenia
- ½ szklanki bułki tartej
- sól i pieprz
- Schab rozkroić wzdłuż, tak aby powstały jak największe kawałki mięsa. Rozbić je dokładnie, aby mięso było równe i cienkie. Przyprawić z obu stron, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Grzyby pokroić w plasterki, a następnie obsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek oraz dymkę i smażyć około 1 minuty.
- Całość zalać Sosem Teriyaki Blue Dragon i dodać 1 łyżkę wody. Gotować ok 10 minut, aż sos odparuje. Dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz, odstawić. Jak przestygnie, wyłożyć wszystko na wcześniej przygotowany schab, zwinąć tak, aby powstała rolada i piec w temperaturze 180°C około 30-40minut.