Pulpeciki z łososiem w sosie słodko-kwaśnym
- 200 g łososia
- 200 g ziemniaków
- ½ pęczka kolendry
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (około 1 cm)
- 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
- 100 g bułki tartej
- 200 g ryżu
- 1 jajko
- ½ papryki
- ½ małej cukinii
- ½ czerwonej cebuli
- olej do smażenia
- Ziemniaki ugotować i utłuc, uzyskując gładkie purée. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę posiekać (część zieleniny odłożyć do dekoracji).
- Łososia oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, usmażyć na oleju, rozdrobnić, po czym wymieszać z ziemniakami, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Z powstałej masy uformować pulpety, obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju złoty kolor.
- Pozostałe warzywa oczyścić, pokroić w małą kostkę, podsmażyć na oleju i połączyć z Sosem Słodko-kwaśnym Blue Dragon. Na talerze wyłożyć ryż i pulpety rybne a następnie polać je sosem warzywnym. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą.