Pikantna sałatka z wołowiną
- 300 g wołowiny (np. antrykotu)
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ogórka
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona papryka chili
- 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 10 ml Sosu Rybnego Blue Dragon
- 1 łyżka cukru
- 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
- szczypiorek i kolendra do dekoracji
- W misce wymieszać Sos Rybny Blue Dragon, sok z cytryny, cukier oraz posiekaną trawę cytrynową i papryczkę chili. Mięso połączyć z marynatą i włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Wołowinę zgrillować i pokroić w cienkie plastry.
- Pomidorki koktajlowe, seler naciowy, cebulę oraz ogórek oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać. Podgrzać Sos Orzechowy Blue Dragon. Na talerze wyłożyć warzywa i wołowinę, po czym polać je ciepłym sosem. Danie udekorować kolendrą i posiekanym szczypiorkiem.