Przejdź do treści
Blue Dragon
Sosy na co dzień
Przepisy
Blue Dragon
Orientalne produkty
Orientalne przepisy
Kontakt
Pierożki Jiaozi
Ciasto:
3 szklanki mąki
1-1 ¼ szklanki zimnej wody
¼ łyżeczki soli
Farsz:
300 g mielonej wieprzowiny
1 łyżka Sosu Sojowego Blue Dragon
1 łyżka wytrawnego sherry
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 dymka
¼ średniej kapusty pekińskiej
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
Aby przygotować ciasto należy wsypać do miski przesianą mąkę z solą następnie powoli dodać zimną wodę, cały czas mieszając składniki. Dodać tyle wody, by uzyskać gładkie ciasto. Zagnieść ciasto w kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut, by "odpoczęło".
Do mięsa dodać Sos Sojowy Blue Dragon, sól, sherry i pieprz, wymieszać. Dodać pozostałe składniki (dymkę oraz kapustę pekińską drobno posiekać, świeży imbir zetrzeć na małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę) i wymieszać farsz. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek.
Powykrawać z ciasta krążki o średnicy 8 cm (powinno ich wyjść około 50). Na środku każdego placuszka ułożyć po 1 czubatej łyżeczce nadzienia. Zwilżyć brzegi placuszka i skleić je ze sobą, by powstał pierożek. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić porcję pierożków, przemieszać, by się nie sklejały. Doprowadzić wodę do wrzenia, gotować, aż pierożki wypłyną na powierzchnię (około 5-6 minut). Pierożki można również ugotować na parze. Podawać z sosami - ugotowane lub dodatkowo podsmażone na oleju.