Szukaj
Close this search box.
Pierożki Jiaozi z krewetkami

45 min.

Czas przygotowania

45 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g krewetek
  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 małe marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru długości około 1-2 cm
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • Sok z ½ cytryny
  • pieprz lub chilli oraz sól do smaku
  • dip Sweet Chilli Blue Dragon do podania

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto zagnieć ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż na około 30 minut.
  2. Przygotuj farsz. Krewetki zmiel lub drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem drobiowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir i marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach, pietruszkę posiekaj, wszystko dodaj do mięsa. Dopraw sosem sojowym, sokiem z cytryny, pieprzem i opcjonalnie solą. Wymieszaj farsz.
  3. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, nałóż farsz, zwiń na kształt pierożka. Gotuj na parze przez około 15 minut lub we wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch. Podawaj z dipem sweet chilli.

Przepis wymaga

5010338220730_T1
Dip Sweet Chilli
To połączenie papryczek chilli z aromatycznym czosnkiem. To dodatek, który nadaje potrawom pikanterii i wyjątkowego charakteru.

Udostępnij