Maki sushi z pieczonym łososiem
- 2 szklanki Ryżu do Sushi Blue Dragon
- 4 listki Suszonych Alg Morskich Blue Dragon
- 125 g filetu z łososia bez skóry
- kilka ziarenek pieprzu białego i cytrynowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 4 łyżeczki sezamu białego
- 1 miękka gruszka
- ¼ czerwonej papryki
- kilka łodyżek szczypiorku do dekoracji
- Pasta Wasabi Blue Dragon
- Imbir Marynowany Blue Dragon
- Sos Sojowy Japoński Blue Dragon
- Pieprz biały lub cytrynowy wrzucić do moździerza, utłuc, po czym posypać nim oczyszczony filet z łososia. Na patelni rozgrzać olej. Rybę smażyć przez 4 minuty z każdej strony. Następnie ostudzić, skropić lekko sokiem z limonki i pociąć poprzecznie w plasterki. Gruszkę obrać i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pociąć w słupki.
- Arkusz prasowanych alg morskich położyć na macie do sushi błyszczącą stroną do dołu i dłuższym bokiem do siebie. Dłonie zwilżyć zimną wodą, nabrać garść ryżu i rozłożyć go równomiernie na arkuszu alg, zostawiając centymetrowy margines przy drugim boku. Na ryżu od swojej strony położyć plastry gruszki, kawałki ryby, szczypiorek i paprykę.
- Nadzienie posypać lekko uprażonym na suchej patelni sezamem. Zrolować, zaczynając od boku z nadzieniem. Wolny kawałek nori posmarować pastą wasabi lub wodą. Dokładnie przyciskać matę, aby wszędzie równomiernie skleiły się wszystkie składniki. Przełożyć na deskę (łączeniem do dołu). Po paru minutach pokroić na 8 lub 12 części (według uznania) za pomocą zwilżonego, bardzo ostrego noża. Podawać z pastą wasabi, marynowanym imbirem i japońskim sosem sojowym.