Makaron ze szparagami

10 min.

Czas przygotowania

10 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

  • 100 g makaronu jajecznego Blue Dragon
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 duża obrana marchewka
  • 4 łyżki posiekanych prażonych orzeszków ziemnych
  • olej do smażenia
  • do posypania: prażony sezam

Składniki sosu: 3 łyżki jasnego sosu sojowego Blue Dragon, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, pół łyżeczki płatków chili

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj według opisu na opakowaniu.
  2. Od szparagów odetnij główki. Przy pomocy obieraczki do warzyw zrób długie wstążki z marchewki i szparagów.
  3. W woku rozgrzej olej, wrzuć warzywa. Smaż na dużym ogniu przez około 3-4 minuty. Wlej sos, dodaj orzeszki, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
  4. Danie nałóż do misek, posyp sezamem.

Przepis wymaga

5010338404642_T1
Sos sojowy jasny
Idealny do smażenia, dodatek do zup lub jako przyprawa.
5010338202118_T1
Makaron jajeczny
Przygotowywany według tradycyjnej chińskiej receptury.

Udostępnij