Lekka sałatka z kurczakiem, ziołami i dressingiem Nuoc Cham
- ½ dużego ogórka
- ½ dużej marchewki
- 1 mały pęczek szczypiorku
- ½ czerwonej cebuli
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek kolendry
- 250 g gotowanego kurczaka
Dressing “Nuoc cham”:
- sok z limonki
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka Sosu Rybnego Blue Dragon
- 2 duże czerwone papryczki chili
- 1 łyżka wody
- 1 paczka Papieru Ryżowego Blue Dragon
- 50 g prażonych orzechów w miodzie
- Obrać ogórka wzdłuż, a następnie użyć widelca do wycięcia cienkich pasków. Włożyć do dużej miski, dodać pokrojoną marchewkę, szczypiorek, cebulą, miętę i kolendrę, rozdrobnionego kurczaka. Wymieszać.
- W czystym, pustym słoiku połączyć: sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos rybny, chili drobno pokrojone w kostkę i wodę. Zakręcić korek i potrząsnąć mocno słoikiem, aż cukier się rozpuści, w ten sposób powstanie dressing.
- Następnie dodać sos do sałatki i wymieszać. Listki papieru ryżowego namoczyć w dużej misce z gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie ułożyć je na talerzach, nakładać na nie sałatkę, posypać prażonymi orzechami z miodem, zwinąć i podać.