Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym
- 300 g piersi kurczaka
- ½ czerwonej papryki
- ½ marchewki
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
- 20 g świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 200 g makaronu pszennego
- olej do smażenia
- kolendra do dekoracji
- Z Sosu Sojowego Blue Dragon, soli oraz pieprzu przygotować marynatę, po czym wymieszać ją z pokrojonym w paski kurczakiem. Całość wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc).
- Marchewkę oczyścić i pociąć w półplasterki. Paprykę wydrążyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek, imbir, cebulę oraz kurczaka. Dodać marchewkę, paprykę, ugotowany makaron i Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon. Całość wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą.