Przejdź do treści
Blue Dragon
Sosy na co dzień
Przepisy
Blue Dragon
Orientalne produkty
Orientalne przepisy
Kontakt
Kokosowy ryż z mango
1 łyżka oleju roślinnego
370 g ryżu jaśminowego
470 ml Mleka Kokosowego Blue Dragon
8 łyżek cukru
180 ml wody
½
łyżeczki soli
1 mango
1 łyżka nasion sezamu
Spory garnek należy wysmarować łyżką oleju roślinnego. Wlać wodę, mleko kokosowe oraz wsypać ryż, cukier i sól. Następnie umieścić garnek na kuchence na średnim ogniu i dobrze wymieszać. Doprowadzić składniki do wrzenia cały czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna garnka. Gdy mleko kokosowe i woda zaczną bulgotać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką ¾ garnka (zostawić mały otwór, aby para wodna mogła się wydostawać). W ten sposób gotujemy ryż przez około 15-20 minut, aż wchłonie większość mleka kokosowego i wody.
Teraz można wyłączyć kuchenkę, zakryć garnek szczelnie i odstawić na około 5-10 minut. Po tym czasie ryż będzie prawie gotowy. Wystarczy tylko dodać uprażone pestki sezamu i pokrojone w kostkę mango.