Karp lub pstrąg duszony w pomidorach
- 1 pstrąg
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ½ kieliszka białego wina
- 1 słoik Sosu Pomidorowego ze Słodkim Chilli Blue Dragon
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych
- natka pietruszki
- tymianek
- bazylia
- Na 1 łyżce oliwy, podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać gałązkę tymianku. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół a następnie wrzucić na patelnie. Smażyć około 2 minuty, aż pomidory zrobią się miękkie. Rybę oczyścić z łusek oraz wnętrzności, umyć a następnie zrobić kilka ½ cm nacięć w poprzek ryby.
- Natrzeć solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć natkę pietruszki oraz ½ ząbka czosnku. Tak przygotowaną rybę ułożyć na pomidorach. Całość zalać białym winem, oliwą oraz sosem pomidorowym z chili. Dodać 2 łyżki wody i gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać z natką pietruszki oraz pieczywem.