Szukaj
Close this search box.
Kanapka śniadaniowa sushi

20 min.

Czas przygotowania

15 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

  • 4 płaty sushi nori Blue Dragon
  • ½ zielonego ogórka
  • 80 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 2 garści liści szpinaku
  • 400 g ryżu do sushi
  • Zalewa do ryżu: ½ szklanki wody, 1 płaska łyżka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka harrisy/pasty paprykowej lub kilka kropel sosu chilli lub papryka w proszku ostra
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź. Wymieszaj składniki na zalewę, wlej do ryżu, wymieszaj, starając się nie uszkodzić ziaren.
  2. Jajka usmaż na patelni.
  3. Majonez wymieszaj z jogurtem i chilli.
  4. Awokado rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Ryż podziel na cztery części. Ułóż na 4 płatach nori. Dwa z nich posmaruj majonezem chilli, połóż liście szpinaku, plastry ogórka, łososia, jajko. Pozostałe dwa płaty nori z ryżem posmaruj awokado. Złóż obydwie części kanapki, sklej nori (mocząc je lekko w wodzie, aby się skleiło).
  6. Rozkrój kanapki na pół.

Przepis wymaga

nori
Listki Nori
Prażone algi używane są do zawijania ryżu podczas przygotowywania sushi.

Udostępnij