Zalewa do ryżu: ½ szklanki wody, 1 płaska łyżka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu
1 łyżeczka harrisy/pasty paprykowej lub kilka kropel sosu chilli lub papryka w proszku ostra
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź. Wymieszaj składniki na zalewę, wlej do ryżu, wymieszaj, starając się nie uszkodzić ziaren.
Jajka usmaż na patelni.
Majonez wymieszaj z jogurtem i chilli.
Awokado rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem.
Ryż podziel na cztery części. Ułóż na 4 płatach nori. Dwa z nich posmaruj majonezem chilli, połóż liście szpinaku, plastry ogórka, łososia, jajko. Pozostałe dwa płaty nori z ryżem posmaruj awokado. Złóż obydwie części kanapki, sklej nori (mocząc je lekko w wodzie, aby się skleiło).
Rozkrój kanapki na pół.
Przepis wymaga
Listki Nori
Prażone algi używane są do zawijania ryżu podczas przygotowywania sushi.