Do smażenia warzyw: olej, sos sojowy, suszona chilli w patkach
Przygotowanie
Fasolkę Mung ugotuj.
Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, odcedź i opłucz.
Ryż opłucz, wsyp do garnka, zalej 400 ml wody i gotuj pod przykryciem do miękkości. Składniki na zalewę do ryżu wymieszaj, dodaj do ryżu, wymieszaj, przełóż do miseczek.
Ogórek pokrój w plastry. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojoną paprykę, dopraw sosem sojowym i suszoną chilli, smaż 3-4 minuty, aż lekko zmięknie. Tak samo postępuj z każdym kolejnym warzywem (marchewką, szpinakiem, fasolką i grzybami). Każdy ze składników wykładaj kolejno na wierzch miski z ryżem. Połóż także plastry ogórka, mielone mięso oraz żółtko.
Przepis wymaga
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.