Szukaj
Close this search box.
Jesienny bowl Bibimbap

20 min.

Czas przygotowania

25 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi Blue Dragon
  • 150 g siekanej/mielonej wołowiny (jak na tatar)
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 1 zielony ogórek
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 6-8 grzybów shiitake
  • około 100 g fasolki Mung (lub kiełków fasoli Mung)
  • 2 żółtka
  • Zalewa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki wody
  • Do smażenia warzyw: olej, sos sojowy, suszona chilli w patkach

Przygotowanie

  1. Fasolkę Mung ugotuj.
  2. Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 minut, odcedź i opłucz.
  3. Ryż opłucz, wsyp do garnka, zalej 400 ml wody i gotuj pod przykryciem do miękkości. Składniki na zalewę do ryżu wymieszaj, dodaj do ryżu, wymieszaj, przełóż do miseczek.
  4. Ogórek pokrój w plastry. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojoną paprykę, dopraw sosem sojowym i suszoną chilli, smaż 3-4 minuty, aż lekko zmięknie. Tak samo postępuj z każdym kolejnym warzywem (marchewką, szpinakiem, fasolką i grzybami). Każdy ze składników wykładaj kolejno na wierzch miski z ryżem. Połóż także plastry ogórka, mielone mięso oraz żółtko.

Przepis wymaga

ryż do sushi
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.

Udostępnij