Duszona słodko-kwaśna wieprzowina z warzywami
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g brokułów
- 50 g kukurydzy z puszki
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
- 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
- 20 g imbiru (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 400 g ryżu
- Z Sosu Sojowego Blue Dragon, soli i pieprzu przygotować marynatę. Wymieszać z pokrojoną w paski polędwiczką wieprzową. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Brokuł podzielić na małe różyczki. Czosnek, cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, po czym podsmażyć na nim: czosnek, imbir, cebulę oraz polędwiczkę. Następnie dodać brokuł, kukurydzę oraz ugotowany w osolonej wodzie ryż. Całość wymieszać i smażyć przez chwilę. Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon podgrzać. Mieszankę warzyw, ryżu oraz mięsa wyłożyć na talerze i polać sosem. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą.