Ryż opłucz na sitku. Wsyp do garnka, zalej wodą tak, aby było jej około 3 cm ponad wysokość ryżu. Przykryj i gotuj około 12 minut na wolnym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw ryż pod przykryciem aż wchłonie całą wodę. Ostudź. Wymieszaj składniki na zalewę, wlej do ryżu, wymieszaj, starając się nie uszkodzić ziaren. Nałóż do kieliszków/ szklanek.
Wakame zalej wodą, odstaw na 15 minut, odcedź, pokrój niezbyt drobno. Połóż na ryżu.
Awokado pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ułóż warstwę na glonach.
Tuńczyk dopraw solą i pierzem, usmaż na patelni. Lekko rozdrobnij, połóż na warstwie awokado.
Jogurt wymieszaj z majonezem i wasabi. Dopraw sokiem z cytryny do smaku. Polej sosem tuńczyk, na wierzchu ułóż kawior.
Przepis wymaga
Ocet ryżowy
Bardzo dobrze znany dodatek w kuchni chińskiej oraz japońskiej.
Pasta wasabi
Dodaj charakteru daniom poprzez dodanie pasty wasabi.
Ryż do sushi
Idealnie pasuje do dań kuchni japońskiej, w szczególności do przygotowywania sushi.