Kotlety Curry z ciecierzycy i kaszy

15 min.

Czas przygotowania

5 min.

Czas gotowania

2 os.

Iloś porcji

Składniki

  • Dip Sweet Chilli Blue Dragon do podania
  • 50 g kuskusu (waga przed ugotowaniem)
  • 200 g ugotowanej konserwowej ciecierzycy
  • 1 żółtko jajka
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Blue Dragon
  • bułka tarta do obtoczenia + do zagęszczenia masy
  •  olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kuskus ugotuj według opisu na opakowaniu.
  2. Do kielicha blendera przełóż przestudzony kuskus, ciecierzycę, żółtko, pastę curry i sos sojowy. Zblenduj całość niezbyt dokładnie, jeżeli masa będzie zbyt luźna, zagęść ją bułką tartą.
  3. Wilgotnymi dłońmi uformuj podłużne kotlety, obtocz w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż przez około 5 minut z każdej strony.

Przepis wymaga

5010338220730_T1
Dip Sweet Chilli
To połączenie papryczek chilli z aromatycznym czosnkiem. To dodatek, który nadaje potrawom pikanterii i wyjątkowego charakteru.

Udostępnij