Zupa won-ton z pierożkami

Zupa won-ton

  • 2 l wywaru z kurczaka
  • 4 łyżki Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 3 łyżki Oleju Sezamowego Blue Dragon
  • 2 marchewki
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 1 kapusta bok choy
  • 1 por
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 4 cm świeżego imbiru,
  • 2-4 szczypiory od dymki
  • 50-60 g krewetek
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • kolendra
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  1. Do wywaru z kurczaka dodać pokrojoną w paski marchewkę, poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojonego pora, czosnek, imbir, trawę cytrynową i kolendrę. Dusić wszystko na małym ogniu przez około 30-40 minut.
  2. Po 40 minutach przecedzić wywar do innego garnka. Dodać pojedyncze liście kapusty bok choy, przekroić wzdłuż na pół szczypiory od dymki. Dodać krewetki oraz sos sojowy, olej sezamowy i przyprawę 5 smaków. Gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zupę podawać z pierożkami.