Zawijasy z łososia w sosie słodko-kwaśnym

Zawijasy z łososia w sosie słodko-kwaśnym

  • 200 g fileta z łososia
  • 5 arkuszy Nori Blue Dragon
  • 10 g sezamu (opcjonalnie)
  • 100 g Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon

 

Sałatka
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • ½ pęczka kolendry
  • 1 garść orzechów
  • 100 g ogórka
  • ½ pęczka bazylii (opcjonalnie)
  1. Łososia oczyścić, pokroić w paski (można też posypać go sezamem) i zawinąć w nori. Gotować na parze przez 8-10 minut (czas przyrządzania ryby zależy od jej wielkości). Na suchej patelni uprażyć orzechy.
  2. Ogórek umyć i pokroić w półplasterki. Mieszankę sałat wymieszać z ogórkiem, orzechami i porwanymi listkami kolendry oraz bazylii. Łososia pokroić w plastry i serwować z sałatką. Przed podaniem potrawę polać Sosem Słodko-kwaśnym Blue Dragon.