Wątróbka drobiowa z cebulką i pomidorami

Wątróbka drobiowa z cebulką i pomidorami

  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy jasny
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 słoik Sosu Pomidorowego ze Słodkim Chilli Blue Dragon
  • 3 pomidory
  1. Wątróbkę dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i przekroić na pół. Zalać zimnym mlekiem. Cebule pokroić w piórka. Wątróbkę osączyć z mleka. Oprószyć lekko mąką, nadmiar strząsnąć i położyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć na rumiano z obu stron. Oprószyć pieprzem, dodać cebule i dusić razem na małym ogniu, aż stanie się szklista.
  2. Pomidory bez skórki i gniazd nasiennych pokroić w kostkę, a następnie dodać do wątróbki. Smażyć 1 minutę, po czym dolać sos sojowy, Sos Pomidorowy ze Słodkim Chilli Blue Dragon i doprawić całość solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą uniwersalną. Dusić razem około 10 minut na małym ogniu, co pewien czas wymieszać. Podawać gorące np. z pieczonymi ziemniakami.