Tofu z mięsem mielonym

Tofu z mięsem mielonym

  • 600 g tofu
  • 230 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek do przybrania
  • 1 łyżka sosu chili 
  • 2 łyżki Sosu Sojowego Blue Dragon
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczka cukru
  • 1 szklanka bulionu drobiowy
  • ½ łyżeczki Oleju Sezamowego Blue Dragon
  • 1½ łyżeczki pieprzu cayenne
  1. Tofu pokroić w 1½  centymetrową kostkę i odsączyć na papierowym ręczniku. Na woku rozgrzać dwie łyżki oleju i smażyć mięso mielone. Dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek,  sos chili i smażyć przez niecałe 2 minuty. Dodać sos sojowy, sól, cukier, pieprz cayenne i kostki tofu. Delikatnie mieszać  tak, aby kawałki tofu się nie rozpadły.
  2. Zalać szklanką bulionu i czekać około 5 minut, aż w tofu wsiąknie część sosu. Rozłożyć na miseczki i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub makaronem.