Stek wołowy ze smażonymi warzywami i orzechowym sosem

Stek wołowy ze smażonymi warzywami i orzechowym sosem

  • 200 g wołowiny (np. antrykotu)
  • ½ małej cukinii
  • 25 g brokułów
  • 50 g groszku zielonego lub cukrowego
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 100 g Sosu Orzechowego Blue Dragon
  • 20 g chili i imbiru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól pieprz
  1. Z Sosu Sojowego Blue Dragon, soli i pieprzu przygotować marynatę. Połączyć z wołowiną i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  2. Groszek opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać, drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać resztę warzyw. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Dołożyć Sos Orzechowy Blue Dragon.
  3. Całość wymieszać i podgrzać. Wołowinę oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć. Serwować z sosem z warzywami.

 

Aby przyrządzić stek wołowy, należy wyłożyć go na dobrze rozgrzaną patelnię, a następnie smażyć z obu stron przez 2-3 minuty. Następnie powinno się odstawić mięso na kilka minut, by zmiękło i stało się bardziej kruche.