Śledź w marynacie grzybowej

Śledź w marynacie grzybowej

  • 500 g śledzia w oleju
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • 500 g pieczarek
  • 100 g podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 słoik Sosu Teriyaki Blue Dragon
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  1. Śledzia dobrze odsączyć z oleju i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę i natkę pietruszki posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Grzyby posiekać. Na małej ilości oleju zeszklić cebulę i dodać grzyby, a następnie marchewkę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gdy warzywa zmiękną, dodać natkę pietruszki i Sos Teriyaki Blue Dragon. Pogotować chwilę i odstawić do ostygnięcia.
  2. Następnie przełożyć śledzia sosem (warstwami) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać zimne.