Ryż w 5 smakach z kurczakiem i kolorowymi warzywami

Ryż w 5 smakach z kurczakiem i kolorowymi warzywami

  • 300 g piersi kurczaka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 100 g marchewki
  • 100 g groszku cukrowego (może być mrożony)
  • 30 g pora
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 słoik Sosu 5 Smaków Blue Dragon
  • 20 g chili i imbiru (opcjonalnie)
  • 20 g grzybów mun (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • dymka do dekoracji

 

  1. Przygotować marynatę z soli, pieprzu, Sosu Sojowego Blue Dragon i włożyć do niej pokrojone w paski piersi kurczaka. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki
    (a najlepiej na całą noc). Marchewkę oraz groszek cukrowy oczyścić i pokroić na kawałki.
  2. Cebulę, imbir oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso, czosnek, imbir i cebulę. Następnie dodać warzywa. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Sos 5 Smaków Blue Dragon podgrzać. Na talerze wyłożyć ryż i warzywa z mięsem, po czym polać je sosem. Przed podaniem potrawę udekorować posiekaną dymką.