Pulpety rybne

Pulpety rybne

  • 1 cały łosoś
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • śmietana do zupy
  • 50 g masła
  • Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon
  • pomidory w puszce
  • 2 duże pęczki koperku
  • liść laurowy

 

  1. Sprawić łososia - odciąć głowę i brzuszki. Mięso oczyścić, wyfiletować i drobno posiekać. Cebulę posiekać, seler i pietruszkę pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć głowę, brzuszki, cebulę i jarzyny. Zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie i ugotować wywar. Z siekanego mięsa, koperku zrobić masę na pulpety. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  2. Do gotowego, przecedzonego wywaru dodać pomidory i sos słodko-kwaśny. W takim sosie gotować pulpety rybne. Podawać z ugotowanym ryżem i posypać koperkiem.