Polędwiczki wieprzowe w korzennym sosie

Polędwiczki wieprzowe w korzennym sosie

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 500 g śliwek węgierek
  • 1 cebula
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 Słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
  • masło
  • sól
  • pieprz
  1. Polędwiczki wieprzowe oczyścić i przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć je z każdej strony na niewielkiej ilości masła. Obsmażone polędwiczki podpiec chwilę w piekarniku w temperaturze 180°C.  Na tej samej patelni, zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki surowe i posiekane śliwki suszone. Smażyć na małym ogniu, aż śliwki się rozgotują.
  2. Dodać Sos Chow Mein Blue Dragon i dusić na bardzo małym ogniu jeszcze około 10 minut . Na koniec wsypać przyprawę do piernika. Polędwiczki podawać polane sosem z puree ziemniaczanym lub pęczakiem.