Pikantny makaron japoński

Pikantny makaron japoński

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cebul dymek
  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 saszetka Sosu Blue Dragon Szeczuańskiego
  • 40 ml Octu Ryżowego Blue Dragon 
  • 1 czerwone chili
  • 1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chili 
  • 2 łyżeczki pieprzu 
  • 320 g Makaronu Jajecznego Blue Dragon 
  • 5 cm kawałek ogórka
  • 1 mały pęczek kolendry
  1. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodać olej, posiekaną cebulę dymkę, drobno posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Smażyć przez 30 sekund. Dodać mięso mielone i nadal smażyć 4-5 minut, stale mieszać, aby mięso się nie posklejało. Dodać Seczuański Sos Blue Dragon w saszetce, ocet ryżowy, wymieszać i smażyć nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodać świeże chili pokrojone w kostkę i chili suszone oraz pieprz i podgrzać.
  2. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włożyć do dużej miski, nałożyć mięso mielone. Udekorować drobno pokrojonym ogórkiem i kolendrą, dodatkowo można posypać mieloną papryką chili. Podawać gorące.