Pikantne polędwiczki z ryżem i sosem czosnkowym

Pikantne polędwiczki z ryżem i sosem czosnkowym

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g brokułów
  • 100 g cukinii
  • 50 g kiełków fasoli mung
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu
  • 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
  • kawałek imbiru (około 1 cm)
  • ½ małej ostrej papryczki chili
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
  • olej do smażenia
  1. Sos Sojowy Blue Dragon wymieszać z pieprzem. Połączyć z pokrojoną w paski polędwiczką wieprzową. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Brokuły oraz cukinię umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
  2. Na patelni rozgrzać olej, po czym usmażyć na nim wieprzowinę, drobno posiekany czosnek, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cebulę. Następnie dodać warzywa oraz ugotowany ryż. Smażyć przez chwilę. Dolać Sos Czosnkowy Blue Dragon. Całość wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Gotowe danie udekorować natką pietruszki lub kolendrą.