Pikantna sałatka z wołowiną

Pikantna sałatka z wołowiną

  • 300 g wołowiny (np. antrykotu)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ogórka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 mała czerwona papryka chili
  • 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 10 ml Sosu Rybnego Blue Dragon
  • 1 łyżka cukru
  • 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
  • szczypiorek i kolendra do dekoracji
  1. W misce wymieszać Sos Rybny Blue Dragon, sok z cytryny, cukier oraz posiekaną trawę cytrynową i papryczkę chili. Mięso połączyć z marynatą i włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Wołowinę zgrillować i pokroić w cienkie plastry.
  2. Pomidorki koktajlowe, seler naciowy, cebulę oraz ogórek oczyścić, pokroić w kostkę i wymieszać. Podgrzać Sos Orzechowy Blue Dragon. Na talerze wyłożyć warzywa i wołowinę, po czym polać je ciepłym sosem. Danie udekorować kolendrą i posiekanym szczypiorkiem.