Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym i śliwkami

Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym i śliwkami

  • 1 cała kaczka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
  • 1 pomarańcza
  • ¼ szklanki suszonych śliwek
  • ¼ kostki masła
  • sól i pieprz do smaku
  1. Śliwki przekroić na pół. Kaczkę oczyścić i osuszyć, a następnie przygotować marynatę: rozpuścić masło i dodać do niego suszone zioła oraz 2 łyżki Sosu Chow Mein Blue Dragon. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, a z reszty wycisnąć sok. Na patelnię wlać sok pomarańczowy i gotować aż płyn zredukuje się o połowę. Dodać suszone śliwki oraz pozostały Sos Chow Mein Blue Dragon i gotować jeszcze 5 minut. Kaczkę upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (około 45 minut). Podawać z glazurą pomarańczową.