Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

  • 12 większych pieczarek
  • 250-300 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 całe jajko
  • Sos Sojowy Blue Dragon
  • Słodki Sos Chili Blue Dragon
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • garść posiekanej kolendry
  1. Pieczarki umyć, obrać, odciąć ogonki i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i smażyć razem z pokrojonymi pieczarkami na maśle na rozgrzanej patelni.
  2. Do mięsa mielonego dodać sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, Sos Sojowy Blue Dragon oraz Słodki Sos Chilli Blue Dragon. Dokładnie wymieszać i połączyć z podsmażoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem oraz posiekaną kolendrą. Przygotowany farsz nałożyć do kapeluszy pieczarek. Pieczarki ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 1 godziny.