Orzechowy kurczak na chłodne dni

Orzechowy kurczak na chłodne dni

  • 500 g pałek kurczaka
  • 100 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 50 ml białego winnego octu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 g imbiru (opcjonalnie)
  • 40 ml oleju
  • 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
  • szczypiorek do dekoracji
  1. Cebule, imbir oraz czosnek obrać, drobno posiekać i połączyć z Sosem Sojowym Blue Dragon, octem, solą i pieprzem. Do marynaty włożyć mięso i wstawić na noc do lodówki.
  2. Do składników dodać Sos Orzechowy Blue Dragon. Całość dusić około 30 minut, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut. Przed podaniem potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smak dania świetnie uzupełni ryż.