Orzechowe medaliony z Dalekiego Wschodu

Orzechowe medaliony z Dalekiego Wschodu

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 słoik Sosu Orzechowego Blue Dragon
  • 1 łyżka Ciemnego Sosu Sojowego Blue Dragon
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g ryżu
  • orzeszki ziemne i szczypiorek do dekoracji
  1. Schab zamarynować w mieszance soli, pieprzu i Sosu Sojowego Blue Dragon, a następnie dodatkowo w Sosie Orzechowym Blue Dragon.
  2. Wieprzowinę piec pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze 180°C. Następnie mięso odkryć, temperaturę pieczenia zwiększyć do 200°C i piec przez kolejne 10-15 minut.
  3. Mięso pokroić w plastry i serwować z ugotowanym na sypko ryżem. Przed podaniem potrawę udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem.

 

Smak medalionów świetnie uzupełni majonezowy dip orzechowy przyrządzony z 50 g majonezu, 50 g Sosu Orzechowego Blue Dragon, 2-3 łyżek soku z limonki, soli i pieprzu.