Lekka sałatka z kurczakiem, ziołami i dressingiem Nuoc Cham

Lekka sałatka z kurczakiem, ziołami i dressingiem Nuoc Cham

  • ½ dużego ogórka
  • ½ dużej marchewki
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 pęczek mięty
  • 1 pęczek kolendry
  • 250 g gotowanego kurczaka

Dressing “Nuoc cham”:

  • sok z limonki
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka Sosu Rybnego Blue Dragon
  • 2 duże czerwone papryczki chili
  • 1 łyżka wody
  • 1 paczka Papieru Ryżowego Blue Dragon
  • 50 g prażonych orzechów w miodzie
  1. Obrać ogórka wzdłuż, a następnie użyć widelca do wycięcia cienkich pasków. Włożyć do dużej miski, dodać pokrojoną marchewkę, szczypiorek, cebulą, miętę i kolendrę, rozdrobnionego kurczaka. Wymieszać. 
  2. W czystym, pustym słoiku połączyć: sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cukier, sos rybny, chili drobno pokrojone w kostkę i wodę. Zakręcić korek i potrząsnąć mocno słoikiem, aż cukier się rozpuści, w ten sposób powstanie dressing.
  3. Następnie dodać sos do sałatki i wymieszać. Listki papieru ryżowego namoczyć w dużej misce z gorącą wodą, aby zmiękły. Następnie ułożyć je na talerzach, nakładać na nie sałatkę, posypać prażonymi orzechami z miodem, zwinąć i podać.