Duszony makaron z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

  • 300 g piersi kurczaka
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ marchewki
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
  • 20 g świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 200 g makaronu pszennego
  • olej do smażenia
  • kolendra do dekoracji
  1. Z Sosu Sojowego Blue Dragon, soli oraz pieprzu przygotować marynatę, po czym wymieszać ją z pokrojonym w paski kurczakiem. Całość wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc).
  2. Marchewkę oczyścić i pociąć w półplasterki. Paprykę wydrążyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek, imbir, cebulę oraz kurczaka. Dodać marchewkę, paprykę, ugotowany makaron i Sos Słodko-kwaśny Blue Dragon. Całość wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Przed podaniem potrawę udekorować kolendrą.