Kurczak pięć smaków w chrupiącej panierce

Kurczak pięć smaków w chrupiącej panierce

  • 500 g podudzi kurczaka bez kości i skóry
  • 10 g imbiru
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 słoik Sosu 5 Smaków Blue Dragon
  • kolorowe papryczki chili i kolendra do dekoracji

 

  1. Kurczaka umyć i pokroić w paski. 2 łyżki Sosu 5 Smaków Blue Dragon połączyć z solą i pieprzem. Do marynaty dołożyć mięso. Mąkę mieszać z wodą, aż powstanie gładkie ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Kawałki mięsa zanurzyć w cieście, a następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu, aż zrobi się rumiany.
  2. Imbir oraz papryczkę chili posiekać i podsmażyć na osobnej patelni. Dodać resztę Sosu 5 Smaków Blue Dragon, odrobinę wody i gotować około 5 minut. Podawać  jako dodatek do kurczaka. Danie udekorować kolendrą i kolorowymi papryczkami chili. Smak potrawy świetnie uzupełni makaron lub ryż.