Orzechowy kurczak na ryżu z jajkiem

Kurczak na ryżu z jajkiem

  • 500 g pałek kurczaka
  • 150 ml Sosu Sojowego Blue Dragon
  • 50 ml białego winnego octu
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 g imbiru (opcjonalnie)
  • 40 ml oleju
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 słoik Sosu Czosnkowego Blue Dragon
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. 4 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z imbirem, 100 ml Sosu Sojowego Blue Dragon, octem, solą oraz pieprzem. Marynatę połączyć z mięsem i wstawić na całą noc do lodówki.
  2. Pałki kurczaka dusić pod przykryciem około 30 minut. Dodać Sos Czosnkowy Blue Dragon. Następnie całość przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 30 minut.
  3. Jajko rozkłócić w misce, wylać na patelnię i usmażyć, nie mieszając. Następnie przełożyć na deskę do krojenia i pociąć w paseczki. Pozostały czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na patelni. Stopniowo dodawać ryż oraz resztę Sosu Sojowego Blue Dragon. Na koniec dołożyć usmażone jajko i wymieszać. Ryż serwować jako dodatek do pałek kurczaka. Przed podaniem potrawę udekorować posiekanym szczypiorkiem.