Krokiety z grzybami

Krokiety z grzybami

  • 4 szt naleśników słonych
  • 500 g grzybów (dowolne np. pieczarki) 
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ słoika Sosu Teriyaki Blue Dragon
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 
  1. Grzyby pokroić w plasterki a następnie obsmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek, tymianek oraz dymkę i smażyć około 1 minuty. Całość zalać sosem  i dodać 1 łyżkę wody. Gotować około 7 minut aż sos odparuje. Dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz, odstawić. Jajko rozbić z odrobiną wody i doprawić solą i pieprzem.
  2. W naleśniki nałożyć po 2 łyżki farszu i zawijać w formę krokieta, tak aby farsz nie mógł wypaść z naleśnika. Zawinięte naleśniki zanurzyć w masie jajecznej a następnie w bułce tartej. Krokiety smażyć na średnio rozgrzanej patelni, aż będą rumiane z każdej strony.