Kotleciki łososiowe w sosie słodko-kwaśnym

  • 200 g łososia
  • 200 g ziemniaków
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (około 1 cm)
  • 1 słoik Sosu Słodko-kwaśnego Blue Dragon
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
Sałatka
  • 1 opakowanie mieszanki sałat z młodym szpinakiem
  • ½ pęczka kolendry
  • ½ cytryny
  • ½ pęczka mięty
  • ½ bakłażana
  • ½ cukinii
  • ½ papryki
  1. Ziemniaki ugotować i utłuc, uzyskując gładkie purée. Czosnek oraz imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Kolendrę posiekać (część zieleniny odłożyć do dekoracji).
  2. Łososia oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, usmażyć na oleju, rozdrobnić, po czym wymieszać z ziemniakami, czosnkiem, imbirem i kolendrą. Z powstałej masy uformować kotleciki, obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i usmażyć na oleju złoty kolor.
  3. Warzywa (oprócz sałaty) oczyścić, pokroić na małe kawałki i usmażyć na patelni lub zrumienić na grillu. Połączyć z mieszanką sałat i posiekaną kolendrą. Sałatkę skropić sokiem z cytryny. Kotlety rybne podawać z sałatką i Sosem Słodko-kwaśnym Blue Dragon.