Kokosowy Ryż z Mango

Kokosowy ryż z mango

  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 370 g ryżu jaśminowego 
  • 470 ml Mleka Kokosowego Blue Dragon 
  • 8 łyżek cukru 
  • 180 ml wody 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 mango
  • 1 łyżka nasion sezamu
  1. Spory garnek należy wysmarować łyżką oleju roślinnego. Wlać wodę, mleko kokosowe oraz wsypać ryż, cukier i sól. Następnie umieścić garnek na kuchence na średnim ogniu i dobrze wymieszać. Doprowadzić składniki do wrzenia cały czas mieszając, aby ryż nie przywarł do dna garnka. Gdy mleko kokosowe i woda zaczną bulgotać, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką ¾ garnka (zostawić mały otwór, aby para wodna mogła się wydostawać). W ten sposób gotujemy ryż przez około 15-20 minut, aż wchłonie większość mleka kokosowego i wody.
  2. Teraz można wyłączyć kuchenkę, zakryć garnek szczelnie i odstawić na około 5-10 minut. Po tym czasie ryż będzie prawie gotowy. Wystarczy tylko dodać uprażone pestki sezamu i pokrojone w kostkę mango.