Karp lub pstrąg duszony w pomidorach

  • 1 pstrąg 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • ½ kieliszka białego wina
  • 1 słoik Sosu Pomidorowego ze Słodkim Chilli Blue Dragon
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • bazylia
  1. Na 1 łyżce oliwy, podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać gałązkę tymianku. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół a następnie wrzucić na patelnie. Smażyć około 2 minuty, aż pomidory zrobią się miękkie. Rybę oczyścić z łusek oraz wnętrzności, umyć a następnie zrobić kilka ½  cm nacięć w poprzek ryby.
  2. Natrzeć solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć natkę pietruszki oraz ½ ząbka czosnku. Tak przygotowaną rybę ułożyć na pomidorach. Całość zalać białym winem, oliwą oraz sosem pomidorowym z chili. Dodać 2 łyżki wody i gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać z natką pietruszki oraz pieczywem.