Karkówka w kruszonce z ziarnami w ostrym pomidorowym sosie

Karkówka w kruszonce z ziarnami w ostrym pomidorowym sosie

  • 2 kg karkówki
  • 200 g nasion słonecznika
  • 500 g bułki tartej
  • 300 g masła
  • 8 jaj
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 słoik Sosu Pomidorowego ze Słodkim Chilli Blue Dragon
  1. Karkówkę pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na oleju obsmażyć krótko z obu stron. Ziarna słonecznika uprażyć na patelni i posiekać. Przygotować kruszonkę (konsystencja pasty). W tym celu wymieszać miękkie masło, bułkę tartą, ziarna słonecznika, posiekaną pietruszkę i lubczyk oraz jaja. Jaja dodawać stopniowo. W zależności od ich wielkości można potrzebować ich mniej lub więcej. Pastę przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastą (kruszonką)  posmarować ostudzone kawałki mięsa,  ale tylko z jednej strony.  Warstwa kruszonki nie powinna być grubsza niż 5 mm.
  2. Kawałki mięsa ułożyć na blaszce i dopiec w piekarniku. W rondelku na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Dodać pomidory, posiekaną bazylię oraz sos. Gotować 10 minut, a na koniec doprawić. Upieczoną karkówkę podać na sosie pomidorowym bezpośrednio po upieczeniu.