Kaczka w ciemnej glazurze Sosu Hoi Sin z Czosnkiem Blue Dragon

Kaczka w ciemnej glazurze Sosu Hoi Sin z Czosnkiem Blue Dragon

  • 1 kaczka
  • 2-3 Sosy Hoi Sin z Czosnkiem Blue Dragon 
  • Olej Sezamowy Blue Dragon
  1. Sosy Hoi Sin z Czosnkiem wymieszać z 2-3 łyżkami oleju sezamowego. Marynatą natrzeć całą kaczkę i odstawić na noc do lodówki. Aby mięso lepiej przeszło smakiem marynaty można delikatnie nakłuć kaczkę w kilku miejscach.
  2. Następnego dnia kaczka jest gotowa do pieczenia. Należy zacząć od niskiej temperatury (160-170°C) i stopniowo ją zwiększać, aż do około 220-230°C. Gdy już wytopi się dość duża ilość tłuszczu, zmniejszyć temperaturę do 180-190°C. Czas pieczenia zależy od tego, jak duża jest tuszka, zazwyczaj trzeba zarezerwować sobie na to 1½-3 godziny.