Grillowana karkówka wieprzowa ze słodką marynatą

Grillowana karkówka wieprzowa ze słodką marynatą

  • 500 g karkówki
  • 1 słoik Sosu Chow Mein Blue Dragon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  1. Przygotować marynatę: do miski wsypać paprykę, gorczycę, sól, pieprz, ziele angielskie (rozgniecione ziarna) oraz wlej Sos Chow Mein Blue Dragon. Dodać roztarty czosnek oraz olej, a następnie wszystko wymieszać. Na koniec doprawić całość octem i musztardą. Kwas spowoduje, że mięso będzie bardziej kruche.
  2. Karkówkę podzielić na 4 kotlety, a następnie rozbić je lekko tłuczkiem. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie smażyć kotlety na mocno rozgrzanym grillu lub na patelni przez około 5 minut z każdej strony.