Gołąbki z kaszą perłową i grzybami

  • 100 g kaszy perłowej ugotowanej
  • 100 g marchewki
  • 50 g cebuli
  • 100 g grzybów (opcjonalnie)
  • 1 pęczek botwiny
  • 2 pęczki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • włoska kapusta
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 słoik Sosu Pomidorowego ze Słodkim Chilli Blue Dragon
  • 1 litr wywaru warzywnego z koperkiem
  • olej
  • sól
  • pieprz
  1. Z kapusty obrać liście i sparzyć w osolonej wodzie. Odciąć grubsze części liści, aby były płaskie i równe. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę z grzybami. Następnie dodać do tego marchewkę i botwinę. Przełożyć do miski i wymieszać z ugotowaną kaszą i posiekanym koperkiem. Przyprawić solą i pieprzem. W zimne liście kapusty zawijać ostudzony farsz.
  2. Gołąbki można ugotować w wywarze lub upiec w piekarniku, ale też zalane wywarem. W rondelku wymieszać Sos Pomidorowy ze Słodkim Chilli Blue Dragon z pomidorami w puszce, posiekanym czosnkiem i odrobiną oleju. Gotować 10 minut i dodać posiekane zioła. Doprawić jeśli potrzeba. Gołąbki podawać polane sosem z ugotowanymi ziemniakami.